yAnG AmaT bErHoRmAt

Tuesday, March 22, 2011

kami anak malaysia


hey2...yup yup saya anak malaysia juga rakyat malaysia serta berwarganegara malaysia
semangat tu!!actually tajuk entry aku ni ade kaitan dengan kem BTN a.k.a bina tata negara yang berlangsung di kem rekreasi raja intan suraya kat sungai siput perak.Selama 4 hari 3 malam.Wahhh agak teruja aku nak cerite pengalaman aku selama aku ada kat sana macam-macam yang aku dapat tau dan rugi laa kalau korunk2 tak pergi seriously best gile

first impression aku setelah sampai je kat sana kan..aku rasa macam nak balik je tauu aku pk macam2 hihi takut kena buli or whtever..then pk mane la tau fasi2 kat sana garang tegas ker per tapiii???indah khabar dari rupa..sepanjang perjalanan nak ke sana hati nie berdebar-debar je nervous rase cam jantung nak terkeluardari ipoh ke sana 1 jam je kot kalu tak silap aku tapi bila hati ni dah takot rase cepat je bas tu bawak laju dah sampai..then dah angkat beg smua aku ingat kene jalan masuk dalam tu lagi sebab time dorg bagi taklimat dorg cakap bas tak boleh masuk sampai dalam memang tu aku tak nafikan jalan nak masuk tu sempit so kteorg tunggu je bawah pokok sebabnye ade van yang akan ambik kteorg bawak ke kem yahooo!!dah rasa selamat dah kat situ belum lagi sampai betol2 dalam kem BTN agak cuak

tapi best naik bas kecik tu dengan jalannye yang agak macam roller coaster bercuram-curam tengok baru adventure...after that kteorg harus n wajib g daftar dulu la nanti tak daftar tak boleh join plak kan,selesai je semua tu kteorg pun di beri kunci dorm@ bilik yang disediakan..so aku dapat bilik kris 8 bilik dah ujung-ujung tu bilik kteorg kalau dari luar nampak macam segi tiga depan bilik tu ade sungai dekat sangat thas why lah dorg bina bilik tu bentuk segi tiga sebab kat atasnye ada loteng so if sungai tu banjir ke per or dorg lepaskan air dari empangan ke then banjir boleh la naik atas loteng tu untuk selamatkan diri info from kawan saye

kteorg satu bilik ada lebih kurang 12 org yang bestnye ade aircond hihi sejuk sikit kan.dah habis part tu enough!So...LATIHAN DALAM KUMPULAN a.k.a (LDK) semua orang di bahagikan kepada group masing-masing so aku dapat group first nasib baik dalam group tu ada kawan yang aku kenal tak lain tak bukan classmate aku hihi so tak der lah aku malu sangat kan..
and the rest dapat group masing2 lah kan,ade 6 orang fasilitator seingat aku lah group aku fasi nye pompuan kteorg panggil kak D best jugak dapat fasi pompuan..masa mula2 dya mintak buat intro means citer pasal diri sendiri aku terus cam takut and malu bukan ape aku rasa agak kekok plus tak tau nak cakap camner turn by turn lastly sampai kat turn aku cuak kot...dengan hormat tanpe segan silu aku pun start la citer bla bla bla bla....haha klakar la kalu ingat balik aku cakap je ape yang aku rasa TERkeluar dari mulut ni dan tak pikir pape dah time tu dah cakap2 ade plak yang nak interupt adoiii hanya tuhan saje yang tau perasaan aku camne terketar2 aku nak jawab soalan dorg i means cam dorg tanye la dah ade bf ??cmne leh knal?n bla bla bla....dlm hati cakap x perlu kata apa2 senyum hihihi aku pun senyum jer lah pastu baru jawab ape yang patut...wlau pe pun dorg tetap best sangat-sangat seriously


hari yang seterusnya satu aktiviti explorace actually fyi b4 kteorg start aktiviti kteorg kene kawad pastu nyanyi lagu BINA NEGARA BANGSA bacaan doa semua tu pastu baru lah wat aktiviti..berbalik kepada explorace tadi ha ni part yang aku teruja nak citer sebab tak pernah terpikir akan jadi macam tue!selalu aku juz tengok dalam tv but now it is real dah berlaku kat aku pun hahahah..korg mesti tak tau bnda ape la yang aku merepek2 nie tapi korg tetap kene percaya okay..permainan ni tak susah dan tak senang tapi dya ada bagi klu password so kteorg kene pergi kat setiap checkpoint yang berkenaan then sebut ape password yang di beri tu kalau betul fasi akan jawab then dorg bagi klu seterusnya but b4 that dorg bagi satu soalan ape2 pun kteorg kene jawab ade 6 checkpoint yang first tak mencabar sangat bile dh ke checkpoint seterusnya lagi bertambah mncabar nak tau knpe??dorg bagi makan benda yang mentah euwww tak sanggup kowt nak makan korg tau tak telur ayam yang belum masak lagi tu kteorg kne minum rasa macam FEAR FACTOR!dengan lendir busuk plak tu pastu ada lagi kene makan bawang,cili padi,kopi masin(macam sekilo garam dlm air kopi),peria,petai nasib lah kteorg di beri bekalan makanan air mineral ngn roti hihih so sesape yang tak boleh nak telan boleh la guna roti tu sebagai penyedap rasa hua3...mulut ni dah bermacam bau dan rasa seharum kasturi pulak ermm pape pun kite kena terima tu sebagai cabaran hidup ada pahit,ada manis n macam2 lagi tak kisah la pape pun malas aku nak taip panjang


lastly part agak menyentuh jiwa seriously...kteorg bergabung tenaga dengan group2 yang lain buat bendera malaysia actually ade part yg susah aku nak citer kat sini sebelum kteorg bergabung tapi biar la nak tau tanye je aku nanti ekkk...mase tengah kalut tu fasi2 nie saiko kteorg mksudnya dorg cakap kuat2 macam marh2 gitu la ape la time tu ya allah rase takot sangat...ayat dorg yang aku ingat "macam ni anak bangsa kita sanggup memijak2 di atas bendera sendiri macam x de maruah" "dengarlah wahai anak2 bangsa jgnlah hnya sekdar berpeluk tubuh melihat kesusahn org lain" ha lbih kurang mcam ni la time tu rasa macam betol2 kteorg di jajah pastu tbe2 dgr muzik negaraku terus kteorg bersemangat nyanyi time tu aku rasa cam nak nangis je hihi tapi tahan je la malu t org tengok pe2 pun ape yang kteorg rasa susah nak di gambarkan so korg kene alamai sendiri benda ni aku juz nak share out ngn korg pe2 nak tny tny la ekkk

2 comments:

akulah wanita said...

hahahah...best gilerr eyn masa g ken BTN 2...huhuhu...igt kan kem pe ke rupanya..humm...best jg la...xla memenatkan sgt..mcm kem polibriged dulu...toi x..hehhee

cik tyraa said...

tu la bez sangatt polibriged tu membuli pnat kot hihi